Grenzeloos op de thee

De dag na de gebeurtenissen in Parijs. Twitter, Facebook, Instagram en alle nieuwsapps, die ik heb, lopen vol met berichten. En een nog grotere stroom aan reacties. De hele Islam en alle moslims hebben het zwaar te verduren. Emmers vol gal worden tegen virtuele muren gespuugd. En 10-tallen tegenberichten. Quotes van Martin Luther King (weten ze wel wie hij was?). Mensen die bang zijn de straat op te gaan. Moslims schrijven dat ook zij bang zijn de straat op te gaan.
Grenzen die dicht zouden moeten. Worden we dan niet nog meer gesloten? Sluiten we ons dan niet nog meer af voor andere meningen, mensen en groepen?

Grenzen zijn alleen afspraken vind ik. Landen bestaan alleen op de kaart. Vanuit de ruimte zie je ze niet.  Het is één aarde.
Je kunt geen taart maken van 2 ingrediënten en je kunt geen verhaal maken van 2 stukjes informatie. Het heet social media maar veel berichten zijn verre van sociaal.

En ik denk als we nu eens naar elkaar toegaan? Een bakkie koffie of heerlijke Turkse thee bij elkaar drinken. En samen praten over wat er gisteren is gebeurd. En eergisteren. En de hele maand. En afgelopen jaar. En je hoeft het niet met elkaar eens te zijn. Maar respecteer een andere mening. DAT noem ik vrijheid van meningsuiting. En niet dat gegalbak.

Over een week of 5 is het Kerst. Daarna Oud en Nieuw. Zullen we afspreken om in het nieuwe jaar een nieuwe start te maken? En alle vooroordelen in het oude jaar achter te laten of met een grote vuurpijl weg te schieten. De reden dat ik vuurwerk koop is ook om die symbolische boze geesten weg te jagen.
Ik wil iedereen vragen de strijd vol te houden. De strijd voor de dialoog. De strijd tegen het geblaat. De strijd om de kloof kleiner te maken.

Vanochtend werd ik even boos op m’n zoontje. Toen ik hem daarna pakte en op m’n been neerzette viel hij rustig in slaap. Hij is 14 maanden oud. Hij weet nergens van en is totaal onschuldig. In welke wereld groeit hij op? Als hij ouder is zal hij dit blog misschien lezen. En een mening hebben. Zolang hij maar alle kanten van een verhaal meeneemt in zijn conclusies.

“Omhels je vijand en hij kan je niet raken”. Blijf alsjeblieft zelf nadenken. En blaat niet klakkeloos mee over zogenaamde grenzen, zogenaamde linkse meelopers, zogenaamd rechts fanatisme.

Wees dankbaar voor wat je hebt. En dan bedoel ik niet alleen in materiele zin. Een dak boven je hoofd, eten, familie, vrienden. En vraag je af; heb ik wat te klagen? Als dit antwoord nee is, doe het dan ook niet.
Je kan tegenwoordig op veel sites op het nieuws reageren. Maar waarom zou je? Hou het rustig. Je oogst wat je zaait. Hou je blik open wees terughoudend, respecteer en hou vooral je hart open.
En geniet van de thee.

Eén opmerking over 'Grenzeloos op de thee'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: