De ene helft van Nederland coacht de andere helft van Nederland

“De ene helft van Nederland coacht de andere van Nederland”. Dat is wat de dame van de KvK tegen me zei toen ik me inschreef. Als coach dus.
De laatste jaren zijn coaches, coachopleidingen en -trainingen, etc. inderdaad als paddestoelen uit de grond geschoten. Vooral op social media zie je veel mensen, die de titel coach bij hun naam zetten.

Er zijn natuurlijk verschillende soorten coaches. De sportcoach, de jobcoach van het UWV, enz..
Oorspronkelijk een Frans woord (coche),overgenomen in het Engels met als betekenis iemand, die een koets (coach) bestuurt.
“Een coach richt zich op het vergroten van de effectiviteit van het individu en/of het team. De coach doet dit door bewustwording, het vergroten van zelfvertrouwen en het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden. Een coach richt zich vaak op een of meerdere deelgebieden zoals bijvoorbeeld leiderschap, loopbaan, persoonlijke ontwikkeling of ondernemerschap.”
“Coaching is de vorm van begeleiding, die erop gericht is mensen in positieve zin te veranderen, uitgaande van gezonde mensen en een geloof in de veranderingsmogelijkheden, die liggen besloten in de blijvende wisselwerking tussen inzicht en gedrag. Coaching is geworteld in de positieve psychologie en moet niet verward worden met counseling of therapie.
Inzicht, zoals hiervoor genoemd, is een vorm van leren waarbinnen de coach door het synthetiseren van eigen kennis, zo nodig aangevuld met kennis van de coach, bekwamer wordt in het bereiken van gestelde doelen. Inzicht is een vorm van leren die vrijwel direct automatiseert.” http://www.rtlnieuws.nl/nederland/geluksindustrie-zelfhulpboek-the-secret-moet-op-de-brandstapel

Vooral op social media zie ik veel profielen met super motiverende foto’s en teksten. Foto’s van wekkers met daarop een tijd heeeeeel vroeg in de ochtend, en daar dan bij dat die persoon zijn/haar bed uitspringt om de dag maximaal aan te gaan, met nog net geen Carmina Burana als begeleidende muziek.
“Tjakkaaaaaa!! Stuiter de stuiter want ik heb de energie die jou gaat helpen met….”
En dat is prima. Als jou dat aanspreekt.
Het is niet mijn manier ….

Begeleiden, ik doe het graag.
Waarmee? Waar jij mee zit, tegen aanloopt. Niet verder mee komt.
Of om je te helpen met je droom. Wat deze ook is. Of het nou is met inzichtelijk maken van wat nu precies die droom is, of je te helpen deze te realiseren of in ieder geval stappen te maken om die werkelijkheid te laten worden, of een begroting te maken en op een rijtje te krijgen welke spullen , of ander gereedschap, in welke vorm dan ook, je nodig hebt ….
Vaak houd ik een spiegel voor. Probeer er achter te komen welke dingen van vroeger er voor zorgen dat je nu vastloopt, bijvoorbeeld.
Rationeel benaderen en uitpluizen.
Dromen waar maken….

Moet dat dan? En wat als je die niet hebt? Of niet kent? Of …. ?
Dit artikel vond ik wel passend : http://www.mynd.nu/volg-je-droom-eh-help-welke-droom/.

“Ja maar … coachen is zo saai. En zwaar” Dat is soms waar. Nou ja, de onderwerpen zijn vaak erg serieus. De manier,waarop ik coach, maakt dat je niet neerslachtig blijft zitten na een gesprek.

Ben jij op zoek naar een coach met veel diploma’s of certificaten aan de muur? Ik heb die niet hangen.
Wat is het waard als ik ooit een papiertje gehaald heb? Zegt dat wat over mijn kunnen? Wat is die kennis vandaag nog waard?
Wel heb ik mijn eigen grote droom waar gemaakt. Van het beklimmen van de Mont Blanc (2013) krijg ik elke dag nog energie en een berg zelfvertrouwen. In de afgelopen jaren heb ik meerdere eigen dromen gerealiseerd. Zo ook de inschrijving bij de Kvk.

Volgend jaar ga ik opnieuw een droom waar maken. Een fietstocht van ongeveer 660 km. door Italië. In mijn eentje.

Naast het coachen heb ik een baan. En die is het begeleiden van mensen. Dat doe ik al zes jaar. Elke dag ben ik hier dus mee bezig. Zeer divers publiek en ook elke dag weer anders.
Voor deze periode heb ik 10 jaar teambuilding-activiteiten begeleid en daarbij vooral gekeken naar wie welke rol had. Daarnaast naar wat goed en minder goed ging en waardoor dit ontstond.
Denk aan communicatie, misverstanden, irrationele gedachten en meer van dit soort dingen. De ervaringen, die ik hiermee heb opgedaan, blijven inzetbaar en blijken nog enorm waardevol wanneer deze worden ingezet bij groepsprocessen.

Waar ik je mee kan en wil helpen? Als je je buik ergens vol van hebt. Een situatie je keel uit komt. De moed je in de schoenen is gezakt. Je ergens gebukt onder gaat. Leren nee zeggen. Punten maken en vooral zetten. Wanneer je afstand wil nemen van situaties of mensen. En al helemaal, als je je droom wilt waar te maken. In ieder geval die eerste stap. Lichtpuntjes in je leven zoeken en ook vinden.

Spreekt dit je aan? Heb je vragen? Neem gerust contact met me op.

Sander
#liveyourdream

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: